Handvaten voor het vormgeven van veranderprocessen


Veel pogingen in organisaties om processen te optimaliseren lopen spaak omdat er te weinig aandacht is voor de manier waarop de nieuwe werkwijze wordt ingevoerd.
De invloed van de nieuwe methode op de aanwezige medewerkers wordt vergeten of de aandacht ervoor verschuift naar de achtergrond.

In de literatuur zijn er diverse auteurs die zich bezig houden met veranderingen binnen organisaties.

Een handreiking wordt gedaan door de Holland Consulting Group waarbij een viertal wijzen als uitgangspunt is genomen.

Een Amerikaanse auteur die veel over veranderprocessen publiceert is J. Kotter van hem komt o.a. het zeer goed te lezen boekje “Onze ijsberg smelt”

Een bekende Nederlandse auteur en onderzoek op het gebied van veranderprocessen is de Caluwé hij heeft een vijftal verschillende benaderingen van veranderprocessen uitgewerkt.

Volgens J.P. Kotter is een van de belangrijkste uitgangspunten dat veranderingen niet een eenmalige gebeurtenis is maar een proces dat verschillende stadia heeft die op elkaar aansluiten.

Kotter onderscheid de volgende stadia:
1. Zorg voor een sense of urgency
2. Formeer een leidende coalitie
3. Creëer een visie
4. Communiceer de visie
5. Moedig anderen aan te handelen volgens de visie
6. Plan en creëer korte termijn successen
7. Bestendig verbeteringen en creëer meer veranderingen
8. Veranker de nieuwe benaderingen in de organisatiecultuur.

Met bovengenoemde Sense of Urgency wordt hier iets anders bedoeld als consensus. Sense of urgency staat hier voor het voelen van de noodzaak dat er iets moet veranderen.
Terwijl consensus hier zou staan voor het met elkaar eens is over een te volgen weg.

De Caluwé maakt duidelijk dat er niet een manier is om een veranderingsproces uit te voeren hiertoe onderscheid hij een vijftal mogelijkheden deze mogelijkheden zijn alle vijf van een kleur voorzien.
Hij onderscheid de volgende vijf kleuren:
1. Geel
2. Blauw
3. Rood
4. Groen
5. Wit

Wilt u advies of ondersteunen om bovengenoemde handvaten te integreren in uw verbeterprogramma neem dan contact op met Protero.

Geen opmerkingen: